Solitea, a.s. | 18. 11. 2019
Obsah:
Stravenky jsou oblíbený benefit, který má v České republice 49 % zaměstnanců. Jde o nepeněžní část mzdy, kterou si zaměstnavatel může dát do nákladů a zaměstnanec z ní neplatí daně ani odvody na zdravotní či sociální pojištění. Hodnota jedné stravenky se obvykle pohybuje v rozmezí od 60 do 110 korun a z klasických papírových poukázek přechází zaměstnavatelé v posledních letech na čipové karty, kam posílají peníze.
Pro pochopení problematiky stravenek je nutné rozumět pojmu stravné. Stravné je ze zákona povinná cestovní náhrada. To znamená, že když zaměstnanec jede na služební cestu, zaměstnavatel mu musí v rámci cestovních náhrad proplatit stravné.
Výše stravného závisí na délce služební cesty nebo na tom, zda zaměstnanec pracuje v soukromé či veřejné sféře. Určuje ji ministerstvo práce a sociálních věcí ve vyhlášce, která při pracovní cestě o délce 5 až 12 hodin pro rok 2019 udává stravné ve výši:
Stravné a stravenky pak spojují dvě důležité věci:
Díky tomu, že stravenky nepodléhají dani ani odvodům, jsou výhodné pro zaměstnavatele i zaměstnance. Zaměstnavatel díky stravenkám zaplatí za svého zaměstnance méně a ten zase dostane ve stravenkách více peněz, než kdyby mu zaměstnavatel hodnotu stravenek vyplácel v penězích, které je nutné danit.
V praxi pro stravenku podle Zákona o daních z příjmů platí, že:
Tyto hranice platí jen pro daňově uznatelné náklady. Zaměstnavatel klidně může zaměstnanci zaplatit i 100 % hodnoty stravenky, jen si pak 45 % z této částky nemůže odečíst jako daňově uznatelný náklad. Jinými slovy, jakákoliv částka navíc je již daňově neuznatelná.
Z pohledu daní je proto je proto pro zaměstnavatele nejvýhodnější uhradit 55 % ceny stravenky maximálně do výše 70 % stravného – v roce 2019 tak nejvýhodnější stravenka vychází na 123 Kč.
Nejvýhodnější 123korunová stravenka se skládá ze dvou částí:
123korunová stravenka obsahuje maximální možný příspěvek zaměstnavatele, který si může odečíst z daní. Pokud by zaměstnavatel vydával stravenku v hodnotě například 124 korun, už by si nemohl z daní odečíst plných 55 %. 55 % z 124 totiž vychází na 68,2 Kč a tato částka už je v rozporu s druhou podmínkou pro stravenky, která stanovuje, že částka nesmí přesáhnout 67,9 Kč. V praxi by to znamenalo, že by si zaměstnavatel mohl do daňově uznatelných nákladů dát jen 54 % z hodnoty stravenky.
Příklad:
Pokud u vás ve firmě chcete zaměstnance odměnit novým bonusem a rozhodnete se pro 100korunové stravenky, potom:
Aby si zaměstnavatel mohl odečíst z daní 55 % ze stravenky, musí zaměstnanec strávit v práci alespoň 3 hodiny v den, za který dostane stravenku. Pokud je v práci déle než 11 hodin, může mu zaměstnavatel přidělit dvě stravenky a odečíst si z obou příslušných 55 %.
Pokud je zaměstnanec nemocný nebo má dovolenou, nesplňuje podmínku alespoň 3hodinové přítomnosti v práci, a proto mu stravenka nenáleží.
Protože poskytování stravenek není zákonná povinnost, je na zaměstnavateli, aby si vytvořil své interní postupy pro přidělování stravenek. Platí ale, že například za mimořádnou práci přesčas nelze uplatnit stravenky jako daňově uznatelný náklad. Pokud má však zaměstnanec například o víkendu standardní směnu, stravenku si již zaměstnavatel vykáže jako daňově uznatelný náklad.
A co když zaměstnanec vyrazí na služební cestu? Ze zákona mu zaměstnavatel musí zaplatit stravné. K tomu volitelně může přidat i stravenku, ale z ní si pak již nemůže odečíst 55 % jako daňově uznatelný náklad.
Kromě toho, že zaměstnavatel platí část hodnoty stravenky zaměstnanci, musí navíc uhradit i provizi poskytovateli stravenek. Ta je rovněž z 55 % daňově uznatelná. V roce 2013 o tom rozhodl Nejvyšší správní soud, podle kterého je provize součástí ceny jídla.
Zprostředkovatelé stravenek: jak je vybrat
Vybrat si podle ceníku zprostředkovatelů není snadné, protože běžně na internetu nevisí. Ceny provizí se určují individuálně například podle velikosti klienta, rychlosti dodání stravenek nebo počtu míst, kam poskytovatel stravenky dodává. Obvykle se ale provize pohybuje v řádu nižších jednotek procent nominální hodnoty stravenky.
Stravenky v České republice poskytují:
Firma | Název stravenky | Co slibují |
Up Česká republika | Chèque Déjeuner | Up Česká republika uvádí na štos stravenek jméno zaměstnance a na stravenky vloží logo zaměstnavatele. |
Sodexo | Gastro Pass | Nejrozšířenější stravenky v ČR, Sodexo navíc nabízí i více druhů poukazů jako třeba FlexiPass. |
Lidl | Naše stravenka | Zaměstnavatel neplatí ze stravenek žádné provize. |
Edenred | Ticket Restaurant | Edenred připraví personalizované obálky nadepsané jmény zaměstnanců, takže nehrozí záměna stravenek. |
GastroCard | BANCIBO | GastroCard je stravenková platební karta. Do 500 Kč platíte bezkontaktně, při vyšších částkách zadáváte PIN. |
Benefit Plus | Benefit Management | Ke stravenkové kartě Benefit Plus dostane zaměstnanec ještě jednu navíc, kterou může platit člen jeho rodiny. |
Gusto Karta | CES ePlatby | Kromě stravenek umožňuje Gusto Karta i příspěvky na volný čas či zdraví a slouží i jako karta s kapesným od rodičů pro děti. |
Benefitka | Satispoll | Benefitka je karta Mastercard, takže s ní bez problémů zaplatíte skoro všude. |
Aktuální je v roce 2019 stravenková novela. Ta by měla změnit stravenkový byznys od základů – pokud novela projde, bude možné nezdaněný příspěvek na stravování přidat rovnou ke mzdě a tím se zbavit provize pro poskytovatele stravenek. Více si přečtete v tomto článku.
DPH Daň z příjmu Majetkové daně Daň z nemovitosti Daňové přiznání Sociální a zdravotní pojištění