Podnikání / Zpravodajství/[Březen 2023] Ruční výběr klíčových událostí pro malé a střední firmy
Propojte své účetnictví s podnikáním
Přidejte se k 20 000 uživatelům.
Vyzkoušet zdarma

[Březen 2023] Ruční výběr klíčových událostí pro malé a střední firmy

[Březen 2023] Ruční výběr klíčových událostí pro malé a střední firmy
Seyfor, a. s.
20. 04. 2023
Doba čtení3 minuty čtení
Líbilo se1
[Březen 2023] Ruční výběr klíčových událostí pro malé a střední firmy

Češi si oblíbili internetové bankovnictví a nákupy na e-shopech, ženy s dětmi oceňují zkrácený úvazek a český export je zranitelný vůči ekonomickým výkyvům EU. Čtěte nejzajímavější novinky z podnikání za poslední měsíc.

Češi patří mezi evropskou špičku v nakupování na internetu

Obliba online nákupů a internetového bankovnictví v Česku roste, v rámci EU patříme ve zmíněných činnostech na první příčky, ukazuje šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ). Počet uživatelů internetového bankovnictví se u nás mezi lety 2012 a 2022 zvýšil na dvojnásobek a nyní přesahuje 6 milionů. K použití internetu mnozí využívají telefon, v roce 2022 mělo chytrý telefon 80 % Čechů a internet v mobilu používalo 77 % obyvatel (starších 16 let). 

Stále více žen s dětmi oceňuje zkrácený úvazek nebo práci z domova

Personální agentura ManpowerGroup se tázala na pracovní podmínky čtyř tisícovek žen v Česku. Z výzkumu vyplývá, že skloubit rodinu a práci je prioritou pro čtyři pětiny žen – informuje portál iRozhlas. V českých firmách se situace různí, individuální přístup k potřebám zaměstnankyň nyní funguje hlavně v menších firmách a drobnějších kolektivech, kde jsou blízké osobní vazby, na rozdíl třeba od velkých korporací.

Z šetření plyne, že klíčová je pro ženy možnost zkráceného úvazku, home office, možnost vlastní organizace práce a podpora dalšího vzdělávání.

Poptávka po českém exportu sílí

Třetina českých výrobků a služeb dnes míří do zahraničí, před 30 lety šlo o necelou pětinu, informuje BusinessINFO.cz. Česko vyváží výrobky do 217 teritorií a hlavním obchodním partnerem je sousední Německo. Analýzu exportu provedla Hospodářská komora a zároveň ukazuje na zranitelnost Česka a nízkou odolnost vůči ekonomickým výkyvům v zemích EU — jsme totiž mimořádně závislí na vývozu do unijních zemí, směřuje tam více než 80 % našeho exportu.

Umělá inteligence změní vyhledávání na internetu, digitální reklamu a naučí nás nevěřit všemu

Rychlý rozvoj nástrojů umělé inteligence (AI) otevírá příležitosti pro byznys, vědu, zdravotnictví i vzdělávání – zároveň ale čelíme výzvám spojených s etikou a bezpečností, uvádí například iRozhlas. Nástroje na základě strojového učení sami generují texty a obrázky. Expertka na inovace z Akademie věd Alžběty Solarczyk Krausové říká: „Budou se řešit témata společná pro všechny oblasti jako je odpovědnost, kybernetická bezpečnost nebo ochrana soukromí. Pro specifická odvětví se pak bude řešit aplikace sektorové regulace. Společně s rozvojem technologií se pak budou objevovat i další nové otázky.“

Ředitel produktů umělé inteligence Microsoftu pro střední Evropu Dim Turchyn v rozhovoru pro Czechcrunch uvádí, že se změní i způsob, jak vyhledáváme na internetu informace a přemýšlíme nad nimi.

Česká ekonomika v roce 2022 rostla, propad spotřeby ale poznamenal růst HDP

Minulý rok HDP vzrostl o 2,4 % a reálně mírně překonal úroveň předkrizového roku 2019, ukazuje ČSÚ. K růstu přispěly kapitálové výdaje a zahraniční poptávka. Během roku nicméně dynamika růstu HDP zpomalovala, a to kvůli klesající spotřebě domácností zrcadlící propad příjmů.

Ochlazení domácí spotřeby se v závěru roku promítlo do zhoršené situace v některých službách a k ochlazení došlo také v oblasti investic. Pozitivní vliv na růst HDP naopak měla ve druhém pololetí roku 2022 zahraniční poptávka, na které se projevil příznivý vývoj ve zpracovatelském průmyslu, zejména u výroby motorových vozidel a přidružených oborů,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. 

Byly informace v článku užitečné?

Hodnocení pouze pro uživatele našeho blogu.

Ano
Ne
Vyzkoušejte si účetní program Money S3

Vyzkoušejte si účetní program
Money S3

Zdarma a se všemi funkcemi

Propojte své účetnictví s podnikáním
Přidejte se k 20 000 uživatelům.
Vyzkoušet zdarma
Zavřít reklamu
Propojte své účetnictví s podnikáním
Přidejte se k 20 000 uživatelům.