Podnikání / Zpravodajství/[Září 2024] Ruční výběr klíčových událostí pro malé a střední firmy
Propojte své účetnictví s podnikáním
Přidejte se k 20 000 uživatelům.
Vyzkoušet zdarma

[Září 2024] Ruční výběr klíčových událostí pro malé a střední firmy

[Září 2024] Ruční výběr klíčových událostí pro malé a střední firmy
Seyfor, a. s.
30. 09. 2024
Doba čtení3 minuty čtení
Líbilo se4
[Září 2024] Ruční výběr klíčových událostí pro malé a střední firmy

Obsah

    ČNB nadále snižuje úrokovou sazbu, důvěra v českou ekonomiku plošně roste a úřady nabízí úlevy podnikatelům zasaženým povodněmi. To jsou některé novinky, které přinesl poslední měsíc. Podívejte se na ně.

    Podnikatelé zasažení povodněmi mohou žádat o daňové úlevy

    Finanční správa sestavila přehled opatření pro podnikatele a firmy, které v polovině září zasáhly povodně. Jak informuje server Podnikatel.cz, podnikatelé mohou například požádat o posečkání s placením daní, stanovení jiných záloh nebo prodloužení lhůty pro podání přiznání.

    Podobné úlevy připravila také ČSSZ. Zaměstnavatelé i OSVČ z oblastí, kde řádily povodně, mohou požádat o prominutí penále na nezaplaceném pojistném. Žádost není nutné podat hned, ale lze ji podat i později na okresní správu sociálního zabezpečení s čestným prohlášením.

    ČNB snížila úrokovou sazbu. Je nejníže za poslední dva roky

    Bankovní rada České národní banky snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Informuje o tom Forbes.cz. Sazba se dostala na nejnižší úroveň od začátku února 2022. Ve stejném rozsahu snížila ČNB sazbu také v srpnu.

    Podle Seznam zpráv tím ČNB reaguje na příznivý vývoj inflace, která se v září nacházela blízko dvouprocentního cíle. Česká národní banka však snižování úroků nechce příliš uspěchat, například kvůli hrozící inflaci ve službách.

    Důvěra v českou ekonomiku roste napříč sektory

    Důvěra v českou ekonomiku během září vyrostla mezi spotřebiteli i firmami. Uvádí to Forbes.cz. Důvěra podnikatelů se navíc zvýšila ve všech odvětvích, což se stalo naposledy v dubnu 2023. Oproti loňskému září, kdy byla důvěra na 90 bodech, v současnosti je na 97 bodech. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

    Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy bude současné zlepšení spíše dočasné. Například v průmyslu chybí okolnosti, které by nasvědčovaly dlouhodobému růstu. Zároveň v Německu se ekonomická situace zhoršuje a hrozí recese, což bude mít negativní dopad i na české trhy. Zmiňuje to na webu faei.cz.

    Minimální mzda vzroste v lednu o téměř 2 tisíce Kč

    V polovině září rozhodla vláda o růstu minimální mzdy v následujících dvou letech. Minimální mzda vzroste od roku 2025 ze současných 18 900 Kč na 20 800 Kč. Příští rok by tak minimální mzda měla odpovídat 42,2 % průměrné mzdy. Informují o tom Hospodářské noviny.

    „Návrh nařízení vlády vychází ze současného střednědobého cíle ministerstva práce. To znamená postupně rovnoměrně zvyšovat relaci minimální a průměrné mzdy tak, aby mohlo být v roce 2029 dosaženo čtyřicet sedm procent, což při budoucím zachování této dynamiky znamená každoroční zvyšování relace o 1,2 procentního bodu,“ cituje Forbes podklady ministerstva práce a sociálních věcí.

    Virtuální sídlo již využívá čtvrtina českých firem

    Počet českých firem, které využívají virtuální sídlo, stoupl na 142 000. To představuje 25 % podnikatelské základny v Česku. Předloni šlo o pětinu. Uvádí to web Newsgate. Virtuální sídla využívají hlavně podnikatelé, pro které je pronájem skutečné kanceláře příliš vysokým nákladem a pro své aktivity kancelář nepotřebují. Všechny tyto firmy sídlí v Praze, nebo v Brně.

    Server BusinessInfo však uvádí, že podniky s virtuální adresou bývají rizikovější. „Firmy s virtuální adresou jsou ve srovnání se zbytkem populace firem rizikovější a častěji u nich evidujeme negativní událost, tudíž mohou představovat zvýšené riziko v obchodním styku,“ říká Kateřina Klosová z firmy Dun & Bradstreet, která vývoj virtuálních sídel analyzuje.

    Byly informace v článku užitečné?

    Hodnocení pouze pro uživatele našeho blogu.

    Ano
    Ne
    Vyzkoušejte si účetní program Money S3

    Vyzkoušejte si účetní program
    Money S3

    Zdarma a se všemi funkcemi

    Propojte své účetnictví s podnikáním
    Přidejte se k 20 000 uživatelům.
    Vyzkoušet zdarma
    Zavřít reklamu
    Propojte své účetnictví s podnikáním
    Přidejte se k 20 000 uživatelům.