Daně/Dary na záplavy a povodně 2024 – daňově
Objevte i vy
nová online
školení
Vybrat školení

Dary na záplavy a povodně 2024 – daňově

Dary na záplavy a povodně 2024 – daňově
Monika Doleželová
Dnes
Doba čtení8 minut čtení
Líbilo se0
Dary na záplavy a povodně 2024 – daňově

Obsah

    Českou republiku zasáhly rozsáhlé povodně, které způsobily nemalé škody. Pokud byste se rozhodli pomoci postiženým oblastem či konkrétním osobám, budete mít možnost za splnění ostatních zákonných podmínek odečíst si takto vynaložené výdaje od základu daně z příjmů. Jaké jsou základní podmínky pro možný daňový odpočet?

    Dary v zákoně o daních z příjmů

    Obecně je poskytnutí daru v souladu s § 25 odst. 1 písm. t) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (dále jen „ZDP“), daňově neuznatelným nákladem (výdajem). Existuje ale i možnost uplatit dary jako daňově účinný náklad (výdaj), a to pouze ty, které byly poskytnuty na odstranění následků záplav a povodní. Rozdíl bude spočívat v tom, zda se bude jednat o dar peněžní (finanční), nebo nepeněžní (věcný).

    Přitom za živelní pohromu se podle § 24 odst. 10 ZDP považují:

    • nezaviněný požár a výbuch, blesk, vichřice s rychlostí větru nad 75 km/hod.,
    • povodeň, záplava, krupobití, sesouvání půdy, sesuny půdy a skalní zřícení (pokud k nim nedošlo v souvislosti s průmyslovým nebo stavebním provozem),
    • sesouvání nebo zřícení lavin a zemětřesení dosahující alespoň 4. stupně mezinárodní stupnice udávající makroseismické účinky zemětřesení.

    U takto účelově vynaloženého daru na „odstraňování následků živelní pohromy“ nemusíme zkoumat osobu příjemce, může to být i dar poskytnutý občanovi postiženému povodněmi (MF však zastává názor, že dar určený na odstraňování následků povodní může představovat položku odčitatelnou od základu daně jen v tom případě, je-li příjemcem právnická osoba).

    Dále si rozebereme možnosti, které nám nabízí zákon o daních z příjmů dle níže uvedených ustanovení zákona:

    • 15 odst. 1 ZDP (nezdanitelná část ze základu daně u fyzických osob)
    • 20 odst. 8 ZDP (položky snižující základu daně u právnických osob)
    • 24 odst. 2 písm. zp) ZDP (podmínky daňové účinnosti)
    • 25 odst. 1 písm. t) ZDP (dary, jako nedaňové náklady)

    Doplňte si mezery v daních a účetnictví

    Přihlaste se k několikadílnému e-mailovému seriálu a získejte to nejlepší z blogu Money.cz. info

    Odesláním souhlasíte s našimi zásadami pro zpracování osobních údajů.

    Peněžní (finanční) dary

    Jak jsme již uvedli, v případě darů se nejedná o daňově účinný náklad (výdaj). Nicméně lze poměrná část takto vyložených finančních prostředků (finanční dary) odečíst od kladného základu daně, tedy ze zisku. Rozdíl v příslušné procentuální výši je podmíněn tím, zda se jedná o fyzickou nebo právnickou osobou.

    Fyzické osoby § 15 odst. 1 ZDP:

    • od základu daně lze odečíst hodnotu vyjmenovaných darů
    • pokud hodnota darů dosáhne minimálně 2 % nebo 1 000 Kč (za všechny dary celkem)
    • maximálně však 15 % (ze zisku)

    Právnické osoby § 20 odst. 8 ZDP:

    • od základu daně sníženého podle § 34 lze odečíst hodnotu vyjmenovaných darů
    • pokud hodnota bezúplatného plnění činí alespoň 2 000 Kč (za 1 dar)
    • maximálně však 10 % (ze zisku)

    Nicméně, i pro zdaňovací období 2024 lze předpokládat, že bude novelizován zákon č. 128/2022 Sb., o opatřeních v oblasti daní v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině, ve znění pozdějších předpisů a bude možné tyto procentuální hodnoty navýšit až na 30 % z kladného daňového základu. Tuto informaci zveřejnilo dne 17.6.2024 samo Ministerstvo financí v návaznosti na dotazy odborné i laické veřejnosti (celá informace zde).

    Příklad: daňový odpočet u právnické osoby

    Firma s.r.o. poskytla v roce 2024 jeden finanční dar na odstranění následků při povodních v částce 50 000 Kč. Podmínka data skutečné úhrady v roce 2024 (tedy do 31.12.2024) byla splněna. Předpokládejme, že maximální daňový odpočet bude v roce 2024 také činit 30 % ze základu daně sníženého o položky dle § 34 ZDP.  

    a) Pokud bude mít firma s.r.o. daňový základ vykázaný na řádku 250 přiznání k dani z příjmů právnických osob ve výši 10 000 Kč:

    • pak lze na řádku 260 DPPO odečíst od základu daně pouze 3 000 Kč
    • úspora na dani z příjmů bude 630 Kč (21 % z částky 3 000 Kč)

    b) Pokud bude mít firma s.r.o. daňový základ vykázaný na řádku 250 přiznání k dani z příjmů právnických osob ve výši 100 000 Kč:

    • pak lze na řádku 260 DPPO odečíst od základu daně pouze 30 000 Kč
    • úspora na dani z příjmů bude 6 300 Kč (21 % z částky 30 000 Kč)

    c) Pokud bude mít firma s.r.o. daňový základ vykázaný na řádku 250 přiznání k dani z příjmů právnických osob ve výši 500 000 Kč:

    • pak lze na řádku 260 DPPO odečíst od základu daně celých 50 000 Kč
    • úspora na dani z příjmů bude 10 500 Kč (21 % z částky 50 000 Kč)

    Příklad: daňový odpočet u fyzické osoby

    Pan Novák poskytl v roce 2024 následující finanční dary na odstranění následků při záplavách a povodních, a to různým nemocnicím a hasičským záchranným sborům: 10 x částku 500 Kč. Podmínka data skutečných úhrad v roce 2024 (tedy do 31.12.2024) byla splněna. Předpokládejme, že maximální daňový odpočet bude v roce 2024 činit 30 % ze základu daně.

    U fyzických osob v souladu s § 15 odst. 1 ZDP postačí, aby součet všech poskytnutých darů činil alespoň 1 000 Kč. Tato podmínka je splněna, lze tedy částku 5 000 Kč uplatnit jako nezdanitelnou část ze základu daně, maximálně však do výše 30 % základu daně (zisku). U fyzické osoby bude činit úspora na dani z příjmů:

    • při sazbě daně z příjmů 15 % až 750 Kč
    • při sazbě daně z příjmů 23 % až 1 150 Kč
    Vyzkoušejte si zdarma účetní program Money S3
    S ním můžete snadno vést účetnictví, daňovou evidenci, vystavovat faktury a evidovat sklad pro kamenný i online prodej.
    Money S3

    Nepeněžní dary na povodně

    V souladu se zákonem o daních z příjmů se v případě věcných darů vynaložených na živelní pohromu může jednat o daňový náklad (výdaj). Pokud poplatník (podnikatelský subjekt) nevyužije tuto možnost, stále lze takto poskytnuté věcné (nepeněžní) dary poskytnuté v souvislosti s živelní pohromou odečíst z kladného základu daně, tak jako jsme uváděli na příkladech výše.

    Možnost uznat takto vynaložené dary jako daňový náklad (výdaj) nalezneme v § 24 odst. 2 písm. zp) ZDP. Musí být však splněny následující podmínky:

    • výdaje (náklady) vynaložené v rámci pomoci poskytnuté formou nepeněžního plnění,
    • v souvislosti s odstraňováním následků živelních pohrom, ke kterým došlo na území členského státu Evropské unie nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor,
    • tyto výdaje (náklady) nelze současně uplatnit jako nezdanitelnou část podle § 15 odst. 1 nebo položku snižující základ daně podle § 20 odst. 8 ZDP.

    Pokud tedy například fyzická osoba není podnikatelem, může si i tak zohlednit poskytnuté věcné dary v rámci svého daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob nebo v rámci ročního zúčtování u zaměstnavatele, a to již zmíněnou nezdanitelnou částí ze základu daně.

    U věcných darů je potřeba také upozornit plátce DPH na možný odvod daně z přidané hodnoty na výstupu. Státu odvedené DPH pak sleduje daňový osud daru. Ve většině případů se tak bude jednat o daňově neúčinný výdaj v souladu s § 24 odst. 1 písm. t) ZDP. Pouze v případě již výše zmíněného ustanovení § 24 odst. 2 písm. zp) ZDP se může jednat daňový výdaj. K této problematice jsme pro vás připravili samostatný článek Dary na povodně 2024 a DPH.

    Příklad: darované vozidlo a daňové náklady

    Firma a.s., plátce DPH, má ve svém obchodním majetku starší nákladní automobil, který pořídila v roce 2018 za cenu 1 000 000 Kč bez DPH a nárokovala si plný odpočet DPH ve výši 210 000 Kč. V září 2024 darovala tento automobil na ˇpomoc při odstraňování následků povodní obci. Daňově je automobil zcela odepsán. Vzhledem ke skutečnosti, že si plátce uplatnil při pořízení automobilu nárok na odpočet DPH, má při darování povinnost odvést DPH na výstupu.

    Daňová zůstatková cena automobilu je 0 Kč. Na účet 543 – Dary není tedy co účtovat. Nicméně dle předpisů o DPH je plátce povinen odvést státu DPH z ceny obvyklé. Předpokládejme, že cena obdobného vozidla v autobazaru by činila 400 tis. Kč s DPH. Vrácené DPH by tak bylo ve výši 69 422 Kč. Toto DPH tedy zaúčtuje firma na účet 543 – Dary. Jestliže bude vozidlo poskytnuto na odstraňování živelních pohrom, pak se může v souladu s § 24 odst. 2 písm. zp) ZDP jednat o daňově účinný výdaj. Pokud se firma rozhodne posoudit tyto výdaje nedaňově, pak lze částku 69 422 Kč zohlednit jako daňový odpočet v rámci sestavení daňového přiznání k DPPO (na řádku 260 DPPO).

    Všechny tiskové seznamy a formuláře pravidelně upravujeme podle platných zákonů při každé aktualizaci Money S3. Program Vám také pomůže předpřipravit základ přiznání k dani z příjmů fyzických i právnických osob.


    Zdroje / reference:

    Byly informace v článku užitečné?

    Hodnocení pouze pro uživatele našeho blogu.

    Ano
    Ne
    Vyzkoušejte si účetní program Money S3

    Vyzkoušejte si účetní program
    Money S3

    Zdarma a se všemi funkcemi

    Objevte i vy
    nová online
    školení
    Vybrat školení
    Zavřít reklamu
    Objevte si vy nová online školení