Jak účtovat/Jak účtovat: Klasifikace nákladů z hlediska daně z příjmů
Propojte své účetnictví s podnikáním
Přidejte se k 20 000 uživatelům.
Vyzkoušet zdarma

Jak účtovat: Klasifikace nákladů z hlediska daně z příjmů

Video lekce včetně praktické ukázky v Money S3
Jaroslav Veselka
Dnes
Doba čtení8 minut čtení
Líbilo se0
Video lekce včetně praktické ukázky v Money S3

Obsah

    Při vedení účetnictví je dobré znát základní aspekty klasifikace nákladů z hlediska daně z příjmů. Při účtování, pokud je to možné, je vhodné uspořádat strukturu účetních nákladů dle jejich vlivu na základ daně z příjmů, tj. analyticky rozlišovat účetní náklady na daňově uznatelné a daňově neuznatelné. Základním použitelným předpisem je v tomto směru zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZDP), jakož i související vyhlášky a pokyny. V následujícím článku si přiblížíme základní souvislosti vybraných jednotlivých výsledkových účtů nákladů z hlediska ZDP.

    Náklady v provozní oblasti

    Účtová skupina 50 – Spotřebované nákupy

    501 – Spotřeba materiálu

    Na tento nákladový účet se zpravidla účtuje spotřeba materiálu do výroby ve výrobních firmách. Pokud je vynaložen za účelem dosažení zdanitelných výnosů (tržeb), je standardně posuzován jako daňově uznatelný náklad. Specifickými jsou tzv. technologické úbytky zásob (úbytky zásob do výše norem přirozených úbytků zásob), které jsou rovněž posuzovány jako daňově uznatelný náklad za předpokladu vytvořené vnitropodnikové směrnice s popsaným postupem stanovení uvedené normy. Způsob stanovení a výši normy však musí podnikatelský subjekt uhájit před případnou daňovou kontrolou správce daně. Nezapomínejme na správnou aplikaci oceňovacích metod při vyskladnění zásob (historické ocenění, FIFO, vážený aritmetický průměr, pevná skladová cena).

    502 – Spotřeba energií

    Pokud slouží k dosažení zdanitelných výnosů a účetní jednotka je subjektem, který je povinný k úhradě těchto energií, je nutné sledovat především časové rozlišení této nákladové položky.

    504 – Prodané zboží

    Na tento nákladový účet se zpravidla účtuje vyskladnění zboží z důvodu prodeje v obchodních firmách. Pokud je vynaloženo za účelem dosažení zdanitelných výnosů (tržeb), je standardně posuzován jako daňově uznatelný náklad. Specifickým je tzv. ztratné v maloobchodě, které je rovněž posuzováno jako daňově uznatelný náklad za předpokladu vytvořené vnitropodnikové směrnice s popsaným postupem stanovení uvedené normy tohoto ztratného. Způsob stanovení a výši normy však musí podnikatelský subjekt uhájit před případnou daňovou kontrolou správce daně. Nezapomínejme na správnou aplikaci oceňovacích metod při vyskladnění zásob (historické ocenění, FIFO, vážený aritmetický průměr, pevná skladová cena).

    Vyzkoušejte si zdarma účetní program Money S3
    S ním můžete snadno vést účetnictví, daňovou evidenci, vystavovat faktury a evidovat sklad pro kamenný i online prodej.
    Money S3

    Účtová skupina 51 – Služby

    511 – Oprava a udržování

    Pokud slouží náklady na opravu a udržování k dosahování zdanitelných výnosů, jsou posuzovány zpravidla jako daňově uznatelný náklad. Je však nutno rozlišovat od tzv. technického zhodnocení majetku (modernizace, rekonstrukce, nástavba, přístavba, stavební úpravy), které navyšuje vstupní nebo zůstatkovou cenu majetku. V případě opravy a udržování je nutné respektovat časové rozlišování v duchu akruálního principu.

    512 – Cestovné

    Budeme-li posuzovat cestovní náhrady dle zákoníku práce, je nutné, aby se opravdu jednalo o tzv. cestovní náhrady. Typickým příkladem jsou cestovní náhrady u tuzemských a zahraničních pracovních cest či například cestovní náhrady při přijetí zaměstnance do zaměstnání. Zákoník práce a prováděcí vyhlášky k němu definují postup pro určení výše jednotlivých cestovních náhrad. Daňově uznatelným nákladem jsou pouze takové, které jsou zaměstnavatelem poskytovány vůči zaměstnancům v rozsahu definovaném zákoníkem práce. Některé cestovní náhrady jsou poskytovány „alespoň ve výši“, jiné „právě ve výši“.

    513 – Náklady na reprezentaci

    Náklady na reprezentaci, tj. zejména pohoštění a občerstvení obchodních partnerů jsou daňově neuznatelným nákladem.

    518 – Ostatní služby

    Ostatní služby zahrnují celou škálu služeb a je nutné individuálně posuzovat každou uvedenou položku, zda splňuje podmínky daňové uznatelnosti z hlediska ZDP. Je vhodné již přímo v účetnictví využívat analytické evidence pro rozlišení daňově uznatelných a daňově neuznatelných položek.

    Účtová skupina 52 – Osobní náklady

    521 – Mzdové náklady

    522 – Příjmy společníků obchodní korporace ze závislé činnosti

    523 – Odměny členů orgánů obchodní korporace

    Na obecné rovině se jedná o daňově uznatelné náklady. Pokud však tyto odměny podléhají povinným odvodům na pojistné na veřejné zdravotní pojištění a sociální zabezpečení, je nutné tyto položky pojistného testovat na daňovou uznatelnost dle ZDP. Pojistné, které jde k tíži zaměstnanců, jsou součástí hrubých odměn. Pojistné musí být uhrazeno do konce kalendářního měsíce následujícího po skončení zdaňovacího období. Pokud není včas uhrazeno do tohoto termínu, jedná se o daňově neuznatelný náklad. Daňově uznatelným nákladem se stane až za zdaňovací období, v němž bude dodatečně uhrazeno.

    524 – Zákonné sociální a zdravotní pojištění

    Pojistné, které odvádí zaměstnavatel ke své tíži nad rámec hrubých mezd, se účtuje na vrub tohoto nákladového účtu. Pokud odměny zaměstnanců podléhají povinným odvodům na pojistné na veřejné zdravotní pojištění a sociální zabezpečení, je nutné tyto položky pojistného testovat na daňovou uznatelnost dle ZDP. Pojistné musí být uhrazeno do konce kalendářního měsíce následujícího po skončení zdaňovacího období. Pokud není včas uhrazeno do tohoto termínu, jedná se o daňově neuznatelný náklad. Daňově uznatelným nákladem se stane až za zdaňovací období, v němž bude dodatečně uhrazeno.

    527 – Zákonné sociální náklady

    Na tento účet se zpravidla účtují zaměstnanecké benefity, které jsou pro zaměstnavatele daňově uznatelným nákladem.

    528 – Ostatní sociální náklady

    Na tento účet se zpravidla účtují zaměstnanecké benefity, které nejsou pro zaměstnavatele daňově uznatelným nákladem.

    Účtová skupina 53 – Daně a poplatky

    531 – Daň silniční

    Pokud je účetní jednotka poplatníkem silniční daně a je-li silniční daň správně vypočítána a zaúčtována do správného účetního období, je daňově účinným nákladem.

    532 – Daň z nemovitých věcí

    Pokud je účetní jednotka poplatníkem daně z nemovitých věcí a je-li daň z nemovitých věcí správně vypočítána a zaúčtována do správného účetního období, je daňově účinným nákladem pouze za splnění podmínky, že byla zaplacena. Pokud není uhrazena, je kvalifikována jako daňově neuznatelný náklad a daňovým nákladem bude až ve zdaňovacím období, v němž bude zaplacena.

    538 – Ostatní daně a poplatky

    Položky zaúčtované na tomto účtu je nutné posuzovat individuálně. Nejčastěji se jedná o spotřebu dálničních známek, spotřebované kolky (v roce 2024 došlo k jejich zrušení), nejrůznější poplatky vůči úřadům (pozor na sankční poplatky, které se správně mají účtovat na vrub účtu 545 – Ostatní pokuty a úroky z prodlení).

    Získejte praktické tipy, jak účtovat

    Přihlaste se k několikadílnému e-mailovému seriálu a získejte to nejlepší z blogu Money.cz. info

    Odesláním souhlasíte s našimi zásadami pro zpracování osobních údajů.

    Účtová skupina 54 – Jiné provozní náklady

    541 – Zůstatková cena prodaného dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku

    V případě prodávaného dlouhodobého majetku je nutné posuzovat daňovou uznatelnost individuálně dle jednotlivých majetkových druhů. V případě odpisovaného majetku, který je posuzován účetními předpisy jako tzv. dlouhodobý hmotný majetek a optikou ZDP je posuzován jako tzv. hmotný majetek, se posuzuje na daňovou uznatelnost matematicky vypočítaná daňová zůstatková cena (ve vazbě na důvod vyřazení). Daňová zůstatková cena, která je nulově, zčásti nebo zcela daňově uznatelným nákladem se poté porovná s účetní zůstatkovou cenou a o uvedený rozdíl se v rámci transformace výsledku hospodaření na základ daně v daňovém přiznání zvýší nebo sníží základ daně.

    542 – Prodaný materiál

    Vyskladněný materiál z důvodu prodeje bývá zpravidla posuzován jako daňově uznatelný náklad. Nezapomínejme na správnou aplikaci oceňovacích metod při vyskladnění zásob (historické ocenění, FIFO, vážený aritmetický průměr, pevná skladová cena).

    543 – Dary

    I když existují historicky dle ZDP určité výjimky v malé míře, zpravidla se dary posuzují jako daňově neuznatelný náklad. Teprve při úpravě základu daně o položky odčitatelné se poskytnuté dary testují pro možné snížení daňového základu.

    544 – Smluvní pokuty a úroky z prodlení

    Smluvní pokuty a penále od obchodních partnerů se posuzují jako daňově uznatelný náklad v tom zdaňovacím období, v průběhu kterého byly podnikatelským subjektem uhrazeny.

    545 – Ostatní pokuty a penále

    Pokuty a penále od státních orgánů, zdravotních pojišťoven, správy sociálního pojištění se posuzují jako daňově neuznatelný náklad.

    546 – Odpis pohledávky

    Odpis pohledávky je daňově uznatelný náklad, pokud jsou splněny podmínky dle ZDP (§ 24 odst. 2 písm. y) bod 1 – 6). Jedná se o současné splnění několika „obecných“ podmínek a alespoň jedné speciální podmínky.

    548 – Ostatní provozní náklady

    Ostatní provozní náklady zahrnují celou škálu položek a služeb a je nutné individuálně posuzovat každou uvedenou položku, zda splňuje podmínky daňové uznatelnosti z hlediska ZDP.

    549 – Manka, škody a krádeže z provozní činnosti

    Na obecné rovině jsou manka, škody a krádeže posuzovány jako daňově neuznatelný náklad. Dle ZDP však existují tři výjimky: 1) Škody způsobené živelnou pohromou, přičemž živelná pohroma je definována ZDP a pro škodu ZDP rovněž definuje požadavky, například na existenci posudku. 2) Krádeže způsobené pachatelem neznámým na základě potvrzení Policie ČR ve lhůtě pro podání daňového přiznání. 3) Manka, škody a krádeže do výše náhrady.

    Náklady ve finanční oblasti

    Náklady ve finanční oblasti budou následovat v dalším článku.


    Zdroje / reference:
    • Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů
    • Líbal, Tomáš. Účetnictví – principy a techniky. 5. aktualizované vydání. Praha: Institut certifikace Svazu účetních, a.s. 2019. 424 s.

    Byly informace v článku užitečné?

    Hodnocení pouze pro uživatele našeho blogu.

    Ano
    Ne
    Vyzkoušejte si účetní program Money S3

    Vyzkoušejte si účetní program
    Money S3

    Zdarma a se všemi funkcemi

    Propojte své účetnictví s podnikáním
    Přidejte se k 20 000 uživatelům.
    Vyzkoušet zdarma
    Zavřít reklamu
    Propojte své účetnictví s podnikáním
    Přidejte se k 20 000 uživatelům.