Daně/Dary na povodně 2024 a DPH
Objevte i vy
nová online
školení
Vybrat školení

Dary na povodně 2024 a DPH

Dary na povodně 2024 a DPH
Monika Doleželová
Dnes
Doba čtení6 minut čtení
Líbilo se0
Dary na povodně 2024 a DPH

Obsah

    Českou republiku zasáhly rozsáhlé povodně, které způsobily nemalé škody. Pokud byste se rozhodli pomoci postiženým oblastem či konkrétním osobám, a jste plátci daně z přidané hodnoty, je třeba myslet i jistá ustanovení zákona o DPH. Víte, kdy bude nutné státu vrátit DPH a kdy nikoliv?

    Dary na povodně 2024 a DPH

    Povinnost či nepovinnost vrátit státu již dříve uplatněné DPH řeší zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, v platném znění (dále jen „ZDPH“).

    Finanční dary:

    Obecně se u finančních darů DPH neuplatňuje. Poskytnutí finančních darů charitativním, humanitárním nebo dobročinným organizacím, ale také přímo jednotlivým osobám, v hotovostní nebo bezhotovostní formě není předmětem daně podle zákona o DPH, neboť finanční dary se nepovažují za dodání zboží ani poskytnutí služby.

    Věcné dary:

    Jedná se převážně o darování materiálu, zboží a jiného krátkodobého a dlouhodobého majetku. Zákon pak dělí další povinnosti dárce, plátce DPH, dle statusu příjemce darů a dle skutečnosti, zda byl u předmětného obchodního majetku uplatněn nárok na odpočet daně při nákupu či nikoliv.

    Povinnost vypořádání DPH u nepeněžních darů

    Darování zboží, u kterého si plátce DPH uplatnil od státu nárok na odpočet daně se považuje za fiktivní dodání zboží za úplatu podle § 13 odst. 4 písm. a) ZDPH.

    Za dodání zboží za úplatu se považuje také použití hmotného majetku (např. automobilu) pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností plátce viz § 13 odst. 5 ZDPH.

    13 odst. 5 ZDPH

    Použitím hmotného majetku pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností plátce se pro účely ZDPH rozumí také:

    • trvalé použití obchodního majetku plátcem pro jeho osobní spotřebu nebo jeho zaměstnanců,
    • trvalé použití pro jiné účely než související s uskutečňováním jeho ekonomických činností, a poskytnutí obchodního majetku bez úplaty, pokud byl u tohoto majetku nebo jeho části uplatněn odpočet daně.

    Poslední věta vymezuje darování zboží (jakéhokoliv hmotného obchodního majetku), u kterého si plátce DPH uplatnil nárok na odpočet daně. Z výše uvedeného tedy plyne plátci povinnost uplatnit daň na výstupu.

    Základem daně je cena zboží nebo cena obdobného zboží, za kterou by bylo možné zboží pořídit ke dni uskutečnění zdanitelného plnění podle § 36 odst. 6 písm. a) ZDPH. Pokud cenu nelze určit, stanoví ji plátce jako výši celkových nákladů vynaložených na dodání zboží ke dni uskutečnění zdanitelného plnění.

    Pozor: za nepeněžitý dar lze považovat také vlastní bezúplatné poskytnuté služby!

    Doplňte si mezery v daních a účetnictví

    Přihlaste se k několikadílnému e-mailovému seriálu a získejte to nejlepší z blogu Money.cz. info

    Odesláním souhlasíte s našimi zásadami pro zpracování osobních údajů.

    14 odst. 4 ZDPH

    Za poskytnutí služby pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností plátce rozumí také:

    • poskytnutí služby plátcem bez úplaty pro osobní spotřebu plátce nebo jeho zaměstnanců,
    • nebo jiné účely než souvisejících s uskutečňováním jeho ekonomických činností,
    • pokud u přímo souvisejících přijatých plnění byl uplatněn odpočet daně.

    Základem daně je v případě, že se jedná o poskytnutí služby výše celkových nákladů vynaložených na poskytnutí služby ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, viz ustanovení § 36 odst. 6 písm. b) ZDPH.

    Zda se bude jednat u takto poskytnutých darů na záplavy a povodně o daňově účinný výdaj či nikoli se dočtete v našem článku Dary na záplavy a povodně 2024 – daňově.

    Příklad: darovaní zboží a povinnost vrácení DPH

    Firma s.r.o., plátce DPH, nakoupila v červnu 2024 celkem 100 kusů autolékárniček za účelem jejich dalšího prodeje. Při povodních v září 2024 darovala polovinu těchto lékárniček dobrovolným hasičům. Pořizovací cena jedné autolékárničky byla 200 Kč bez DPH.

    Při pořízení zboží v 6/2024 uplatnila firma s.r.o. nárok na odpočet daně na vstupu:

    • celkem za 100 kusů zboží
    • základ daně na řádku 40 DPH činil 20 000 Kč
    • nárokované DPH ve výši 4 200 Kč

    V okamžiku darování zboží v 9/2024 musí firma s.r.o. vrátit dříve uplatněný nárok na odpočet daně:

    • celkem za 50 kusů zboží
    • základ daně na řádku 1 DPH bude činit 10 000 Kč
    • vrácené DPH ve výši 2 100 Kč

    Příklad: darovaní automobilu a povinnost vrácení DPH

    Firma a.s., plátce DPH, má ve svém obchodním majetku starší nákladní automobil, který pořídila v roce 2018 za cenu 1 000 000 Kč bez DPH a nárokovala si plný odpočet DPH ve výši 210 000 Kč. V září 2024 darovala tento automobil obci.

    Vzhledem ke skutečnosti, že byl již dříve uplatněn nárok na odpočet DPH, má nyní plátce DPH povinnost vypořádat DPH na výstupu. Jak to provede, jestliže je nákladní automobil daňově již plně odepsán? Jeho zůstatková cena pro účely daně z příjmů tedy činí 0 Kč.

    V § 36 odst. 6 písm. a) ZDPH nalezneme odpověď: pokud jde o darování majetku, u něhož byl při pořízení uplatněn odpočet daně, základem daně je cena obvyklá určena ke dni uskutečnění zdanitelného plnění. Základem daně je v tomto případě cena, za kterou by bylo možné automobil k datu uskutečnění zdanitelného plnění pořídit (například cena vozidla srovnatelného typu a stáří v autobazaru). Pokud se takovou cenu nepodaří prokazatelně určit (zjistit), pak je dalším řešením použít ke stanovení základu daně posudek znalce.

    Pozor: není tak rozhodující, za jakou cenu eviduje poplatník tento automobil ve svém účetnictví!  

    Pokud bude aktuální tržní cena nákladního automobilu činit například 400 000 Kč včetně DPH, pak musí firma a.s. v okamžiku poskytnutí daru (dnem fyzického předání automobilu) vrátit státu DPH z částky 400 000 Kč včetně.

    Firma a.s. tedy vykáže v DPH za měsíc 9/2024 následující:

    • základ daně ve výši 330 578 Kč na řádku 1 DPH
    • vrácené DPH ve výši 69 422 Kč
    Vyzkoušejte si zdarma účetní program Money S3
    S ním můžete snadno vést účetnictví, daňovou evidenci, vystavovat faktury a evidovat sklad pro kamenný i online prodej.
    Money S3

    Příklad: darovaní služby a povinnost vrácení DPH

    Společnost SW s.r.o. poskytla po povodních psímu útulku zdarma na zakázku vytvořený software.

    Firma vyčíslí veškeré vlastní náklady (včetně podílu mzdových a režijních nákladů) a provede jejich aktivaci, následně zachytí darování předmětného nehmotného majetku ve svém účetnictví a také v záznamní povinnosti pro účely DPH. DPH na výstupu odvede z takto zjištěné ceny (pozor včetně výše zmíněných mzdových nákladů), případně z obvyklé prodejní ceny.

    Příklad: věcný dar bez povinnosti odvodu DPH

    Plátce DPH nakoupil PC tablety za účelem jejich darování soukromé škole, tak aby se jejich žáci postižení povodněmi mohli připravovat na výuku z domova. Hodnota jednoho tabletu činila 3 000 Kč včetně DPH.

    V tomto případě si plátce DPH nemůže uplatnit nárok na odpočet daně v souladu s § 72 a násl. ZDPH, neboť nakoupené tablety nejsou již dle původního záměru určeny k ekonomické činnosti plátce. Protože si plátce neuplatní nárok na odpočet daně (protože nemůže), nemá povinnost přiznat ani daň na výstupu.

    Všechny tiskové seznamy a formuláře pravidelně upravujeme podle platných zákonů při každé aktualizaci Money S3. Program Vám také pomůže předpřipravit přiznání k dani z přidané hodnoty, kontrolní hlášení a případně také souhrnné hlášení.


    Zdroje / reference:

    Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty

    Byly informace v článku užitečné?

    Hodnocení pouze pro uživatele našeho blogu.

    Ano
    Ne
    Vyzkoušejte si účetní program Money S3

    Vyzkoušejte si účetní program
    Money S3

    Zdarma a se všemi funkcemi

    Objevte i vy
    nová online
    školení
    Vybrat školení
    Zavřít reklamu
    Objevte si vy nová online školení