Od tvůrců úspěšného účetního programu

Daně / Daň z příjmů fyzických osob/Místo stravenek peníze na účet. Ministerstvo chystá změnu v příspěvcích na stravu

Místo stravenek peníze na účet. Ministerstvo chystá změnu v příspěvcích na stravu

Místo stravenek peníze na účet. Ministerstvo chystá změnu v příspěvcích na stravu
Místo stravenek peníze na účet. Ministerstvo chystá změnu v příspěvcích na stravu

Velká stravenková revoluce je za rohem. Ministryně financí Alena Schillerová počítá v novele zákona o daních z příjmů s novým způsobem příspěvků na stravování – takzvaným stravenkovým paušálem. Ten se obejde bez stravenek a tím pádem i bez provizí jejich poskytovatelům.

Konec stravenek usilovně prosazoval už Miroslav Kalousek coby ministr financí. Další debatu kolem jejich osudu rozpoutala v létě 2019 současná ministryně financí Alena Schillerová. Ta je ovšem nechce kompletně stopnout, ale doplnit k nim další variantu stravovacího benefitu – zaměstnavatelé by svým zaměstnancům místo stravenek posílali rovnou peníze, které by se nemusely danit.

Jak momentálně fungují stravenky

Aktuálně mohou zaměstnavatelé čerpat daňové zvýhodnění na stravování svých zaměstnanců dvěma způsoby:

  • zařídí jim podnikovou jídelnu
  • nebo jim přispívají na stravování formou stravenek.

V druhém případě rozdělí zaměstnavatel svým zaměstnancům papírové stravenky nebo pošle peníze na stravenkovou platební kartu. Po novele to bude mít mnohem snazší. Peněžní příspěvek na stravu svým zaměstnancům přidá k výplatě a jednoduše pošle na účet. O dosavadní benefity přitom nikdo nepřijde:

  • zaměstnavatel si může 55 % z vyplacené částky odečíst jako daňově uznatelný náklad
  • a zaměstnanec získá peníze, které nepodléhají daním ani odvodům.

Pro zaměstnavatele se tedy z pohledu daní po novele nic nezmění.

Víte, jak správně danit stravenky a jaká hodnota je ta nejvýhodnější?

Typické potíže se stravenkami pro zaměstnavatele, zaměstnance i restaurace a obchody

Zaměstnavatelům, restauracím i obchodům odpadne se stravenkami administrativní kolečko, které teď musí každý měsíc absolvovat. Zaměstnavatelé nebudou řešit přepočítávání a přerozdělování stravenek, obchody a restaurace se zbaví stresu s včasným odevzdáním stravenek i s blokováním hotovosti kvůli dlouhotrvající výměně stravenek za peníze.

Novelu ocení i zaměstnavatelé, u nichž se poskytovatelé stravenek netěší zrovna velké oblibě. Poskytovatelé si totiž z každé stravenky berou několik procent provizi. A navíc peníze za každou stravenku, které vyprší platnost, propadají právě poskytovatelům.

Co znamenají stravenky pro zaměstnance, zjistíte nejlépe 31. prosince v supermarketu. To je totiž poslední den, kdy mohou zbylé stravenky za předchozí rok utratit. A protože lze najednou zaplatit obvykle maximálně pěti stravenkami, lidé si nákupy musí rozdělovat, zdržují a natahují fronty.

Kromě front ale na lidi působí ještě i psychologický tlak – někteří zaměstnanci vnímají stravenky jako poukázku, která není tak hodnotná jako peníze. Což je samozřejmě omyl, který jen dává argumenty poskytovatelům stravenek. Ti tvrdí, že se stravenkami lidé utratí víc, a proto jsou vlastně pro obchodníky výhodné.

Plány ministryně financí na budoucnost příspěvků na stravu

Jeden milion zaměstnanců aktuálně nemá od zaměstnavatele ani stravenky, ani možnost firemní jídelny. I to je důvod, proč ministerstvo financí s novelou přichází.

Zatímco vybudování kantýny či jídelny je nereálné, poslat na účet s výplatou i další peníze jako příspěvek na stravu je mnohem snazší. Díky stravenkovému paušálu totiž budou příspěvky na stravu dostupné i pro malé firmy například jen se dvěma zaměstnanci.

„Zachováváme možnost dál beze změn používat dnešní režim stravenek. Nově pouze nabídneme zaměstnavatelům alternativu, jak se zbavit vysokých poplatků, zbytečné administrativy a placení poskytovatelům stravenek. Zaměstnancům budou moct na místo papírků přímo vyplácet peníze ve stejné hodnotě. Bude tak na svobodném rozhodnutí každého podnikatele, jestli námi připravovanou možnost využije, nebo zůstane u dnešního zajetého modelu.“

Alena Schillerová, ministryně financí

Důležité je navíc i to, že způsob útraty paušálu nebude stát hlídat. Zaměstnanec tedy nemusí dokládat, že peníze opravdu utratil v restauraci o polední pauze.

Odbory proti paušálu: lidé přestanou dbát na pravidelné jídlo

K hlavním odpůrcům chystané novely patří odbory. Podle nich totiž finanční příspěvek na stravu povede k tomu, že lidé přestanou obědvat.

„Nemyslím si, že jdou tyto úvahy správným směrem. Podobné úvahy tu již byly za Kalouska. Domnívám se, že zaměstnanci by se z velké části přestali stravovat v restauracích a peníze formou paušálu využívali na jiné účely. A vůbec jsem nepochopil, proč s touto změnou přichází stát, pro který se z pohledu daní a pojistného nic nezmění.“

Pavel Bednář, předseda Odborového svazu státních orgánů

Byly informace v článku užitečné?

Hodnocení pouze pro uživatele našeho blogu.

blank Ano
blank Ne
blank

Sledujte podobné články na naší

Facebookové stránce

Komunita samostatných účetních

Přidejte se zdarma

Přidejte se
do největší komunity samostatných účetních

blankVýhody
blank