Stejně jako u podnikání v jiných oborech platí, že daňovou evidenci vedou OSVČ, kterým zákon neukládá povinnost vést (podvojné) účetnictví. OSVČ musí účetnictví vést pouze, pokud jejich obrat v předchozím roce přesáhl 25 milionů Kč nebo pokud jim to ukládá zvláštní právní předpis.
Pokud restauraci provozujete jako právnická osoba (tedy jako firma), musíte vždy vést účetnictví.
OSVČ mají kromě vedení daňové evidence možnost uplatňovat daně výdajovým paušálem, nebo využít režim paušální daně. To se ale při podnikání v gastronomii většinou nevyplatí kvůli vysokým nákladům například za nákup surovin nebo mzdy zaměstnanců. Díky daňové evidenci si tyto náklady můžete odečíst a ušetříte na daních.
Tip: V samostatném článku popisujeme obecné podrobnosti o tom, kdy se vyplatí daňová evidence, nebo účetnictví.
Účetnictví, nebo daňovou evidenci si můžete vést sami, nebo ji svěřit externí účetní. Vedení účetnictví je složitý proces, který vyžaduje odborné znalosti, proto se do něj raději nepouštějte sami a svěřte ho externí účetní. Interní účetní se obvykle vyplatí až větším firmám a restaurace či menší hotely je nezaměstnávají.
Tip: Pokud vás přesto zajímají základy vedení (podvojného) účetnictví, najdete je v samostatném článku. Případně si projděte podrobný článek o tom, zda zvolit interní, nebo externí vedení účetnictví.
Oproti tomu daňovou evidenci si restaurace běžně vedou samy. Typicky tuto agendu zpracovávají majitelé, provozní a v některých případech i obsluha či jiný personál. Externí účetní si pak najímají pouze na dílčí úkoly, jako je tvorba daňového přiznání či kontrolní hlášení DPH.
Restaurace a hotely nejčastěji vedou daňovou evidenci nebo účetnictví v účetním systému, případně v Excelu (avšak za cenu většího množství administrativy).
Tip: Přečtěte si podrobnosti o tom, jak na vedení daňové evidence v účetním programu i v Excelu.
Restaurace, hotely a další gastronomické provozovny se z hlediska účetnictví potýkají s velkým objemem dokladů a plateb, a to přijatých i vydaných. Pokud by provozovny vše účtovaly či evidovaly ručně, stálo by to zaměstnance spoustu času.
Proto si dnes restaurace a hotely usnadňují účetní povinnosti účetními programy a jejich napojením na pokladní terminály. Díky tomu si ušetří hodiny přepisování účtenek a eliminují chyby, které během ručního přepisování vznikají. Například:
Dalším účetním specifikem restaurací jsou různé sazby DPH. V roce 2024 platí pro restaurace a hotely následující sazby:
Pokud restauraci nebo hotel provozujete jako OSVČ, týkají se vás následující daňové povinnosti:
Jestliže restauraci provozujete jako právnická osoba, pak se vás týká:
Každá firma, která vede účetnictví, si musí hlídat jeho zásady. Podle zákona musí být účetnictví vedeno:
Přestože tyto zásady definuje zákon pro účetnictví, jsou samozřejmostí i pro podnikatele, kteří vedou daňovou evidenci. Usnadní vám to případné kontroly ze strany finančního úřadu.
Další podrobnosti najdete v článcích na téma vedení podvojného účetnictví a zásady účetnictví.
Účetní systém slouží jako program na daňovou evidenci i jako program na podvojné účetnictví. Jde o systém, který obsahuje všechny funkce, které OSVČ a malé a střední firmy při své práci využijí.
Pro podnikání v pohostinství se vám budou hodit zejména následující funkce:
Při výběru účetního programu vybírejte z těch, které prokazatelně používají i jiné restaurace a hotely. Zároveň si ověřte, zda systém umožňuje propojení s vaším pokladním systémem. Pokud ještě pokladní systém nemáte, dodavatel účetního programu vám doporučí takový, který s jeho systémem dobře komunikuje.
„Když jsem rozjížděla Dobrej Špajz, hledala jsem ekonomický systém, který bude propojený s pokladnami. Potřebovala jsem všechna data na jednom místě. Poptávala jsem několik softwarů a propojení Money S3 a Prodejny se ukázalo jako nejlepší možnost.“ říká Markéta Vlachová provozovatelka obchodu.
Tip: Vyzkoušejte například účetní program Money S3, který snadno propojíte například s oblíbeným pokladním systém pro restaurace Dotykačka. Money S3 si můžete vyzkoušet zdarma ve verzi Start, která obsahuje všechny funkce.
Pokud restaurace či hotel provozuje také e-shop, přes který nabízí například rozvoz jídla nebo dárkové poukazy, může si usnadnit administrativu propojením e-shopové platformy s účetním programem.
Objednávky či faktury budou z e-shopu automaticky proudit do účetního programu, takže je provozní či zaměstnanci nemusí ručně přepisovat.
Tip: Přečtěte si článek o tom, jaké další automatizace účetnictví máte díky účetnímu programu k dispozici.
Kdy může správce daně použít pro stanovení daně pomůcky Daňový subjekt má vůči správci daně…
Průměrná mzda pro rok 2025 Pro rok 2025 byla stanovena průměrná mzda 46 557 Kč (nařízení…
Daňově podporované produkty spoření na stáří Zákonem č. 462/2023 Sb. došlo s účinností od 1.…
Při oceňování zásob při vyskladnění existují dle českých účetních předpisů čtyři techniky ocenění: 1) Metoda…
Vymezení majetkových cenných papírů a podílů Majetkové cenné papíry, které se nacházejí v rozvaze na straně…
Money Správa dat Zálohu agendy, která vznikla ve verzi 24.950 na oficiálně nepodporovaných jazykových mutacích…
Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejjednodušší použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.
Cookie policy